Odlingen

SVENSK KRUKSALLAT ÅRET OM – OAVSETT VÄDER

När extremt väder slår mot grönsaksodlare i södra Europa och det leder till tomma grönsakshyllor i svenska butiker är lösningen närmare än du tror. Nämligen svenskodlad ekologisk kruksallat och örter.

Flera medier har den senaste tiden rapporterat om kyla, snö och översvämningar i södra Europa. De extrema väderförhållanden har förstört skördar och ställt till det för grönsaksodlarna i bland annat Grekland, Italien och Spanien. Det har påverkat leveranserna av grönsaker till svenska butiker, priserna har ökat och på vissa håll gapar grönsakshyllorna tomma. Lösningen svenska växthusodlade färska kruksallater och krukörter.

I driftsäkra växthus kan örter och sallater växa långsamt och helt kontrollerat i sina krukor. Uppväxtmiljön är perfekt anpassad till varje sort och håller samma höga kvalitet året om. Vädret utanför spelar ingen roll och du skördar dina örter och sallater direkt från krukan hemma i köket. Färskare än så blir det inte.

Du behöver varken vara orolig över smak eller miljö när att du köper växthusodlat. Svensk växthusodling ligger i framkant. De svenska ört- och sallatsodlarna arbetar med hållbar utveckling, använder modern teknologi och strävar efter låg energianvändning. För att värma upp och lysa upp växthusen på vintern använder man i första hand el som kommer från förnybar energi. På sommaren behövs knappt någon energi alls då solen snabbt värmer upp växthusen.

Dessutom använder man naturlig skadedjursbekämpning. Till exempel steklar som äter löss och små mikroskopiska maskar som tar död på larver från bland annat sorgmyggan. Larverna som annars gnager på växtens rötter och skapar inkörsportar till svampar.

Några tips på vad du kan göra med färska örter och sallater:

  • Blanda massor av färska örter, ta dem du gillar, till en smakrik och grön sallad.
  • Ugnsrosta rotfrukter. Servera med god olivolja, salt och massor med färska örter.
  • Byt ut skalen till sallatsblad till dina fredagstacos. Välj exempelvis exempelvis romansallat.

Här hittar fler tips och mer inspiration kruksallater och krukörter

Läs vårt pressmeddelande: ”Svensk kruksallat året om – oavsett väder”

Sveriges ört- och sallatsodlare är en branschorganisation som har ambitionen att sprida information och inspiration om svenskodlade örter och sallater i kruka. Projektet drivs av LRF Trädgård och organisationens fyra medlemsföretag; HällnäsOrto NovoSpisa och Svegro.