Odlingen

ÖRTENS DAG!

Lördagen den 4:e augusti är det örtens dag, men kocken Magnus Lindström, mångkunnig matkreatör, Årets kock-vinnare och ägare av Swedish taste, firar örterna varje dag året om – och han är mycket förtjust i de svenska örterna.

– Jag jobbar mycket med grönt i min mat. För att det är så underbart gott och man mår bra i kropp och själ. Nummer ett är att hitta bra råvaror av hög kvalitet. I Sverige har vi förmånen att ha fantastiskt fina örter året om som odlas i kruka. Det gör att man kan skörda direkt vid bordet, säger Magnus Lindström

I Sverige är vi vana vid att använda örter som dekoration på maten. Vem har inte prytt en köttbit med en persiljekvist eller klippt färsk rosmarin över ugnsrotsakerna? Magnus Lindström och många med honom menar att vi bör lära av länderna i mellanöstern och börja äta örter på ett helt annat vis.

– Örter är både väldigt nyttigt och väldigt gott så det är synd att vi äter så lite av det. Jag önskar att man skulle börja våga lite mer. Att ha det i skålar som tillbehör till mat är ett perfekt sätt att få i sig mer örter, berättar Magnus Lindström.

Örterna som Magnus Lindström använder odlas i växthus på olika platser i Sverige. Till skillnad från många importerade örter som är besprutade, växer de upp på vanligt vatten och ekologisk näring. De får växa i sin egen takt och skördas när de är mogna. Per-Ove Kårfors är ordförande i branschorganisationen Sveriges ört- och sallatsodlare och brinner, liksom Magnus Lindström, för att få svenskarna att upptäcka de svenskodlade örterna.

– Många örter flygs in från Thailand eller kommer med lastbilar från Spanien. Genom att odla i Sverige undviker vi de här långa koldioxidkrävande transporterna. Tack vare att växthusens väggar och tak skyddar örterna finns heller ingen risk för insektsangrepp, så vi behöver aldrig använda några bekämpningsmedel. Du får helt enkelt en renare och mer klimatsmart produkt, förklarar Per-Ove.