Vi är en branschorganisation med fyra medlemsföretag som odlar örter och sallater i växthus. Vi jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor genom att ha slutna system som inte släpper ut näring i naturen, minimera långa transporter och använder modern teknologi för resurssmart energi- och vattenanvändande.
Vill du veta mer om hur varje enskilt företag arbetar med hållbarhet? Läs mer om Hällnäs, Orto Novo, Spisa och Svegro.
Tillsammans arbetar vi för att få fler att äta mer svenskodlade örter och sallater – året om.
Vi har många års erfarenhet av att odla örter och sallater i växthus och vi delar gärna med oss av vår kunskap. Vi sammanställer och publicerar fakta, inspiration, bilder och kuriosa om våra vanligaste färska, krukodlade örter och sallater.
Vi tycker att det är vansinnigt att transportera örter och sallater hundratals mil genom Europa när vi kan odla det själva, i våra växthus. Och tack vare det anpassade klimatet kan du njuta av svenska ekologiska örter och sallater oavsett om det är maj eller december.
Få saker är så nyttiga som gröna blad. Våra svenskodlade örter och sallater innehåller C-vitamin, A-vitamin, folsyra, järn och kalcium och dessutom lutein, ett ämne som tillhör antioxidantgruppen karotenoider och som i studier har visat sig vara bra för synen och för att dämpa kronisk inflammation.
Svenskt lantbruk är långt klimatsmartare jämfört med många andra länder. Det visar Naturvårdsverkets omfattande PRINCE-rapport som kom ut i slutet av 2018. Som konsument gör du stor skillnad genom att så ofta det går välja...
Läs hela artikelnIbland får vi oönskade gäster i form av skadedjur som smyger sig in via något öppet fönster och angriper och skadar våra örter och sallater. I stället för att spruta ner och döda dem med...
Läs hela artikelnVåra örter och sallater i kruka är uppväxta på vanligt vatten och ekologisk näring. Våra fyra odlare finns i Sverige så vägen från växthus hem till dig är kort. Och skörden - ja den får...
Läs hela artikeln