Sveriges ört- och sallatsodlare

Vi är en branschorganisation med fyra medlemsföretag som odlar örter och sallater i växthus. Vi jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor genom att ha slutna system som inte släpper ut näring i naturen, minimera långa transporter och använder modern teknologi för resurssmart energi- och vattenanvändande.
Vill du veta mer om hur varje enskilt företag arbetar med hållbarhet? Läs mer om Hällnäs, Orto Novo, Spisa och Svegro.

Vår vision

Tillsammans arbetar vi för att få fler att äta mer svenskodlade örter och sallater – året om.

Vad vi gör

Vi har många års erfarenhet av att odla örter och sallater i växthus och vi delar gärna med oss av vår kunskap. Vi sammanställer och publicerar fakta, inspiration, bilder och kuriosa om våra vanligaste färska, krukodlade örter och sallater.

Svenskt och ekologiskt – året om

Vi tycker att det är vansinnigt att transportera örter och sallater hundratals mil genom Europa när vi kan odla det själva, i våra växthus. Och tack vare det anpassade klimatet kan du njuta av svenska ekologiska örter och sallater oavsett om det är maj eller december.

Ät mer grönt

Få saker är så nyttiga som gröna blad. Våra svenskodlade örter och sallater innehåller C-vitamin, A-vitamin, folsyra, järn och kalcium och dessutom lutein, ett ämne som tillhör antioxidantgruppen karotenoider och som i studier har visat sig vara bra för synen och för att dämpa kronisk inflammation.

 

Fördelar med svenskodlade örter - Sveriges ört- och sallatsodlare

Färskt hela vägen hem till köket

 • Ortonovo
 • Spisa
 • Svergo
 • Hallnas

Det här är vi som är medlemmar i Sveriges ört- och sallatsodlare. Tillsammans arbetar vi för att få fler att äta mer svenskodlade örter och sallater – året om.

 • SVENSKODLAT
 • EKOLOGISKT
 • FÄRSKT

Vi odlar ekologiskt

 • Så här odlar vi

  Vi var ekologiska redan innan det blev trendigt. Alla örter och sallater från våra odlingar växer upp på vanligt vatten och ekologisk näring. För att undvika angrepp från skadedjur och svamp använder vi oss av...

  Läs hela artikeln
 • SLÄNG RESTERNA AV DIN KRUKSALLAT I KOMPOSTEN

  När du gjort din sallad, använt allt du behöver från den färska basilikan och bara har kruka och jord kvar kan du slänga den i komposten. Sveriges ört- och sallatsodlare använder naturliga metoder för att...

  Läs hela artikeln
 • SVENSK KRUKSALLAT ÅRET OM - OAVSETT VÄDER

  När extremt väder slår mot grönsaksodlare i södra Europa och det leder till tomma grönsakshyllor i svenska butiker är lösningen närmare än du tror. Nämligen svenskodlad ekologisk kruksallat och örter. Flera medier har den senaste...

  Läs hela artikeln