Sveriges ört- och sallatsodlare

Vi är en branschorganisation med fyra medlemsföretag som odlar örter och sallater i växthus. Vi jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor genom att ha slutna system som inte släpper ut näring i naturen, minimera långa transporter och använder modern teknologi för resurssmart energi- och vattenanvändande.
Vill du veta mer om hur varje enskilt företag arbetar med hållbarhet? Läs mer om Hällnäs, Orto Novo, Spisa och Svegro.

Vår vision

Tillsammans arbetar vi för att få fler att äta mer svenskodlade örter och sallater – året om.

Vad vi gör

Vi har många års erfarenhet av att odla örter och sallater i växthus och vi delar gärna med oss av vår kunskap. Vi sammanställer och publicerar fakta, inspiration, bilder och kuriosa om våra vanligaste färska, krukodlade örter och sallater.

Svenskt och ekologiskt – året om

Vi tycker att det är vansinnigt att transportera örter och sallater hundratals mil genom Europa när vi kan odla det själva, i våra växthus. Och tack vare det anpassade klimatet kan du njuta av svenska ekologiska örter och sallater oavsett om det är maj eller december.

Ät mer grönt

Få saker är så nyttiga som gröna blad. Våra svenskodlade örter och sallater innehåller C-vitamin, A-vitamin, folsyra, järn och kalcium och dessutom lutein, ett ämne som tillhör antioxidantgruppen karotenoider och som i studier har visat sig vara bra för synen och för att dämpa kronisk inflammation.

 

Fördelar med svenskodlade örter - Sveriges ört- och sallatsodlare

Färskt hela vägen hem till köket

 • Ortonovo
 • Spisa
 • Svergo
 • Hallnas

Det här är vi som är medlemmar i Sveriges ört- och sallatsodlare. Tillsammans arbetar vi för att få fler att äta mer svenskodlade örter och sallater – året om.

 • SVENSKODLAT
 • EKOLOGISKT
 • FÄRSKT

Vi odlar ekologiskt

 • BARA GODA NYTTODJUR

  Ibland får vi oönskade gäster i form av skadedjur som smyger sig in via något öppet fönster och angriper och skadar våra örter och sallater. I stället för att spruta ner och döda dem med...

  Läs hela artikeln
 • NOLL BEKÄMPNINGSMEDEL

  Våra örter och sallater i kruka är uppväxta på vanligt vatten och ekologisk näring. Våra fyra odlare finns i Sverige så vägen från växthus hem till dig är kort. Och skörden - ja den får...

  Läs hela artikeln
 • Lättbakad abborre med kryddsallad & vit sparris

  Passa på att bjuda dig själv eller någon du tycker om på en lunch eller middag signerad toppkocken Magnus Lindström. Den här rätten var en av flera som Magnus Lindström med team lagade till 350...

  Läs hela artikeln