Sveriges ört- och sallatsodlare

Fyra av Sveriges ledande odlare av örter och sallat i kruka; Hällnäs, Orto Novo, Spisa och Svegro, har startat ett projekt med syfte att att sprida information och inspiration om svenskodlade krukörter och sallater.

Vår vision

Att fler väljer svenskodlade örter och sallater i kruka, inspireras till att äta mer grönt och helt enkelt ha roligare i köket.

Vad vi gör

Tillsammans har vi många års erfarenhet av att krukodla örter och sallater i växthus, och vi delar gärna med oss av vår kunskap. Vi sammanställer och publicerar fakta, inspiration, bilder och kuriosa om våra vanligaste färska, krukodlade örter och sallater.

Våra hjärtefrågor:

 

Levande råvara ger roligare matlagning.
Färska örter och sallat på kruka är grönsaker som fortfarande lever när du köper dem och som du skördar själv efter behov hemma i köket. De pinfärska bladen ger inte bara doft och smak till maten, de får också allt att se mycket godare ut. Äkta matglädje, helt enkelt.

Lokalt och hållbart
När du köper din sallat eller örter från Sveriges ört- och sallatsodlare vet du att din råvara producerats i Sverige av företag som aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor. Vi har alla slutna system som inte släpper ut näring i naturen. Vi arbetar också kontinuerligt för att minimera långa transporter och använder modern teknologi för resurssmart energi- och vattenanvändande.

Hantverk, kunskap och smart teknologi.
För att producera smakrika blad av högsta kvalitet året runt kombinerar vi klassisk agronomi med modern teknologi. Vi strävar alla mot hållbarare odling, men på olika sätt. Vill du veta mer om hur varje enskilt företag arbetar med hållbarhet? Läs mer om Hällnäs, Orto Novo, Spisa och Svegro.

Fördelar med svenskodlade örter - Sveriges ört- och sallatsodlare

Färskt hela vägen fram till köket

  • Ortonovo
  • Spisa
  • Svergo
  • Hallnas

Vi odlar örter och sallater i kruka och är medlemmar i LRF Trädgård. Vår ambition är att informera och frikostigt bjuda på inspiration och fakta för att fler ska upptäcka fördelarna med svenskodlade krukörter och sallater.

  • ROLIGARE MATLAGNING
  • LEVANDE RÅVARA
  • SVENSKODLAT

Aktuellt om örter och sallat

Följ med bakom kulisserna i vår gröna värld och ta del av våra erfarenheter. Här finns smarta knep på hur du får ut det mesta från din produkt och tips på hur du kan använda örter och sallater på nya sätt.