Odlingen

4 MYTER OM ÖRTER OCH SALLATER

Myter går sällan att avfärda rakt av då inget, som bekant, är svart eller vitt. Men visst går det att nyansera bilden. Här är fyra påståenden om örter och sallater i kruka som vi har stött på och gärna vill förklara ur vår synvinkel.

 

Myt 1 ”Krukodlade örter smakar mindre”

Förutsättningarna är olika under vinterhalvåret mot sommarhalvåret då växterna får sitt ljus från solen. Med dagens växthusteknik är smakskillnaden oftast liten. Det är svårt att dra alla örter över samma kam – rosmarin till exempel kan vara ännu mer aromatisk då den fått växa upp under perfekta förhållanden i växthus, medan körvel och koriander trivs bättre med att odlas under tuffare omständigheter. Örter i kruka blir likt primörer späda och aromatiska, och lämpar sig utmärkt använda färska på olika vis, och det är synd att låta dem koka sönder i ett långkok – där passar friodlade örter klart bättre, då de ofta blir grövre och ibland lite träigare.

Tips för mer smak! Färska örter börjar tappa sin arom så snart du har hackat dem, då de oxiderar snabbt. Låt därför inte hackade örter ligga framme, utan få snabbt ned det i maten, drinken, röran och allt annat gott du vill laga.

Myt 2 ”Örter och sallater drivs fram för hårt”

I växthus har vi möjlighet att ge en perfekt miljö och få en snabbare tillväxt. Många växter kan bli lite bortklemade av vistelsen i växthus, därför driver vi inte på för att det ska gå ännu snabbare. Snarare försöker vi hålla tillbaka lite så att våra örter och sallater hinner få optimalt med smak och arom.

Myt 3 ”Växthusodling förbrukar mer energi”

Den energin som går åt till att odla örter och sallater i kruka, går åt under vinterhalvåret då det inte går att frilandsodla. Säsongen för att odla örter och sallater utomhus i Sverige är väldigt kort, men efterfrågan finns året om. Alternativet till växthusodlade örter och sallater är då importer med allt vad det innebär i form av transporter, ökat växtskyddsbehov och större risker med biologiska föroreningar som följder. Sommartid däremot behövs knappt någon energi alls, då växthusen värms upp snabbt av solen, så sett till helheten är energiförbrukningen inte så stor. Vi odlare arbetar konstant för att minska våra fotavtryck på miljön, där målet att ständigt minska energiförbrukningen är en viktig del.

Myt 4 ”De vissnar så fort man kommer hem”

Hur bra krukgrödorna klarar sig beror på hur örterna och sallaterna har levt under tiden mellan växthuset och ditt hem. Örter och sallater är levande råvaror som går att ta hand om genom att vattna och förvara så att du får ut det mesta av dem, ta gärna del av våra tips om örter och sallater. Men de är trots allt inte krukväxter, utan en färskvara som bör konsumeras relativt direkt. Och precis som många växter så passar inomhusmiljö inte alltid optimalt i längden, även om du gör alla rätt och har gröna fingrar.

Hör gärna av dig till oss om du har någon fundering som vi inte har fått med här, eller vill att vi utvecklar någon fråga. Vi är alltid nyfikna på hur svenskodlade örter och sallater i kruka används och bemöts!