Passa på att bjuda dig själv eller någon du tycker om på en lunch eller middag signerad toppkocken Magnus Lindström. Den här rätten var en av flera som Magnus Lindström med team lagade till 350 gäster på Kungliga slottet i våras. Kraven på matens råvaror var skyhöga och vi på Sveriges ört- och sallatsodlare är både glada och stolta över att man valde att använda våra svenskodlade örter och sallater, både i maten – men också som tillbehör i skålar, så att gästerna själva kunde ”krydda” sin mat.
4 personer
400g abborrfilé
1 citron
2 msk rapsolja
4 stycken skalad och kokt vit sparris
Putsa fisken och skär bort ben och hinnor. Krydda lätt med salt och droppa rapsolja över, riv skalet av en citron över fisken.
Baka fisken lätt i ugn på 100° i 5 – 6 minuter så att fisken precis är lätt glansig i köttet. Koka under tiden
Kryddsallad
1/2 liter blandade grönkålsblad, röd mangold, blomkrasse eller andra färska örter och sallater
4 tunt skivade rädisor
4 msk plockade lätt kokta spritärtor
2 msk rapsolja
2 msk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
Brynt smör
4 msk smör
4 msk pressad citron
Gör så här: Lägg färska örter och sallatsblad i en bunke. Tillsätt ärtor och rädisor. Ringla över rapsolja och vinäger. Smaksättmed salt och peppar.
Fördela fisken och sparrisen på tallriken och lägg salladen i en ring runt om.
Bryn smöret och smaksätt med pressad citron, salt och peppar. Slå över smöret i mitten på fisken.
Recept: Magnus Lindström