Ät mer grönt

SALLATSLADDA INFÖR LOPPET

Ska du springa något lopp i vår? Att kolhydratladda med kolhydrater, vätska  och sallat är en bra början. I sallat finns nämligen ett ämne som heter nitrat. I kroppen omvandlas det till kväveoxid, som gör att blodflödet går smidigare så du orkar springa lite längre.

Förutom nitrat innehåller det flera sorters vitaminer och mineraler. Nitrat är giftigt om man äter för mycket av det, men i måttlig mängd har det istället fantastiska effekter på kroppen. Det sänker både blodtryck och ökar prestationen. I kroppen omvandlas nitrat till kväveoxid. Kväveoxid gör så att blodkärlen vidgas så att transporten av blod och syre fungerar bättre. Resultatet blir att du orkar springa eller cykla längre innan du blir trött. Förutom i sallat finns nitrat även i spenat, rödbetor, rädisor och rabarber. Så ska du springa eller cykla ett lopp gör du klokt i med start tre dagar innan förbereda dig genom att öka:

Sallatsintaget: Alla sorter är bra. Satsa på tre portioner per dag och ät såklart gärna andra grönsaker, frukt och bär också.

Kolhydratintaget: Ät lite större portioner än normalt av gröt, müsli, pasta, ris etc. och lägg gärna till ett extra mellanmål per dag.

Vätskeintaget: Kolhydraterna binder vätska så att dricka extra mycket är viktigt. Dessutom ger det dig en vätskereserv som du har nytta av under loppet.

 

Sallat eller sallad, vad är det för skillnad egentligen? Jo, när vi pratar om råvaran så heter det sallat. När vi gör något med sallaten, blandar den med andra sorter eller tillsätter andra grönsaker. Då har vi gjort en sallad.