Ät mer grönt

MYNTA NYTTIGARE ÄN BLÅBÄR

Att färska örter är nyttiga det vet vi. Men hur nyttiga är de? Vi bad dietisten Karin Magnusson att titta på olika färska örter och jämföra dem med andra livsmedel. Det visar sig att färsk mynta är näringsrik, kalorisnål och betydligt nyttigare än det alltid så hyllade sypernyttiga blåbäret.

Färsk mynta är rik på c-vitamin, e-vitamin, folsyra, järn och magnesium. Exempelvis innehåller 100 gram mynta fyra gånger mer c-vitamin, åtta gånger mer järn och drygt tio gånger mer magnesium än blåbär. Problemet är att vi i Sverige ofta äter en liten mängd örter.

– Färska örter är en potentiell näringsbomb. Vi borde inspireras av hur man äter örter i andra delar av världen och äta mer. Mycket mer, säger Karin Magnusson dietist.

För att kunna tillgodogöra oss alla nyttigheter i färska örter behöver vi äta större mängder. Det vill säga slösa med färsk koriander när du äter tacos, klipp ner en hel kruka basilika i köttfärssåsen och ös på med mynta till sommardrinken.

Tips på hur du kan äta mer färska örter

  • Gör sallad på dina krukörter. Tex en libanesisk tabbouleh eller blanda det du har hemma till en grön och smakrik sallad.
  • Gör en smoothie. Mynta och blåbär är en oslagbar kombination och blir dubbelt så nyttigt.
  • Gör en grön tårta. Mixa in myntan i både tårtbotten och fyllningen exempelvis en mynta/limecurd. Dekorera med blåbär och myntablad.

Tabell 1 näringsinnehåll mynta och blåbär

tabell1_mynta_nyttigar_an_blabar

Läs pressmeddelandet ”Mynta nyttigare än blåbär