Ät mer grönt

5 FIFFIGA VIS ATT ÄTA MER SALLAT

Tillhör du de som går med ett gnagande samvete i magen över att du borde äta mer grönt? Du är knappast ensam. Trots att fördelarna med grönsaker är väldokumenterade är det lätt hänt att middagen resulterar i en del protein, lite kolhydrater och så… nähä, vi hann inte med något grönt idag heller. Här är 5 tips på hur du uppgraderar vardagen genom att smyga in mer grönsallat.

 

Uppgradera frukostmackan

Reservera en plats i kylskåpsdörren för kruksallat. När sallaten står på första parkett så fort du öppnar kylen är det enkelt att knipa åt sig ett eller två blad till morgonens första smörgås. Som på kafé, fast hemma.

Layer salad i glasburk

Ett ursmart sätt att göra en krisp ta-med-lunch som dessutom går att variera i all oändlighet. Knepet är att göra salladen i lager, enligt denna kloka ordning: Häll i dressingen först av allt, så det hamnar i burkens botten. I andra lagret lägger du skurna grönsaker eller frukt – äpplen och paprika till exempel. I tredje lagret lägger du mjukare ting, som tomat och melon. Fjärde lagret är proteinlagret – ost, kokt ägg, kyckling eller lax för att nämna några. Femte lagret, skuren grönsallat, vilken sallat som helst passar fint. Högst upp? Det lilla extra! Något krispigt, förslagsvis rostade och lättsaltade frön eller nötter. Sedan locket på, och se till att burken är upprätt i väskan, så håller sig sallaten pigg hela vägen från hemmet till lunchrummet. Blanda bara runt allt det goda precis innan du ska äta.

Gör en sallatspesto

Har du fått en rucola över? Grattis! Rucolasallat passar utmärkt att köra ner i mixern tillsammans med lite god olivolja, riven parmesanost, salt och en skvätt vinäger. Att mixa ner lite nötter som mandel, eller dina favoritfrön, i peston är också supergott. Härligt att bre på ett gott bröd eller att ha som röra till fisk eller kyckling.

Lyxigt fredagsmys

Variera din tacofredag med fräscha vårrullar med skal av… sallat! Vackert, lätt att äta, krispigt och oerhört smakrikt. Använd gärna glasnudlar, en dressing av japansk soja och chili. Med stekta laxtärningar, en skvätt lime och jordnötskross över blir det ett sagolikt fredagsmys. Lika uppskattat som tacosen av barnen om de får göra vårrullarna själva.

Mera krisp och färg!

Plocka sallatsbladen och lägg dem i iskallt vatten någon minut innan du låter dem torka på hushållspapper. Skär dem sedan i tunna strimlor och vips kan du tillföra både färg, krisp och näring till kalla nudelsallader, krämiga potatissallader och wraps. Eller blanda strimlorna med råriven morot, zucchini eller blomkål. Superenkelt!

Har du fler tips på hur du gör för att ta vara på all sallat och smyga ner mer grönsallat? Hör gärna av dig till oss och berätta! Mejla oss, skriv till oss på Facebook eller pocka på vår uppmärksamhet genom att hashtagga ditt tips på instagram under #orterochsallat – vi lyfter gärna fler smarta tips.