Ät mer grönt

FEM TIPS TILL SKÖRDEFESTEN

Det är något visst med att bunkra upp inför vintern, fylla hyllor och gå loss i höstens skafferi. Här tipsar vi om säsongens bästa smakkombinationer. Om varför svamp och salvia går så väl hand i hand, hur du gör örtiga krutonger till höstens soppkvällar och varför mejram är en höjdare till de jordiga rotfrukterna.

 

ROTFRUKTERNAS ÖRTER

Hösten är rotfrukternas årstid. Aldrig är de så smakrika som nu! En örtig följeslagare till de jordiga frukterna är mejram. Den kryddiga örten är en fantastisk smaksättare till höstens grönsaksgrytor och soppor. Tillsätt kryddan i slutet av matlagningen då den tappar mycket av sin fina smak vid kokning. En annan vän är timjan. Bind din en egen boquet garni och knyt ihop stjälkarna med ett steksnöre. Låt kryddbuketten koka med i matlagningen för en djupare smak.

TA VARA PÅ BRÖDET

Blir det ofta brödkanter över hemma? Passa på att göra dina egna, örtiga krutonger! Riv ner brödet i bitar i en bunke, skvätt över olja och färska, hackade örter och blanda ihop. Rosta i ugnen och låt lufttorka. Supergott till sallader, grytor och soppor.

SVAMP OCH SALVIA

Visst är det härligt med hösten. Korgar rotas fram och skogens svampgömmor är redo att upptäckas. Har du testat kombinationen trattkantareller och salvia? Den intensiva trattkantarellen passar utmärkt ihop med salvians peppriga smak. Stek kantarellerna i en torr panna till vattnet avdunstat. Tillsätt rikligt med smör och färsk salvia och fräs på medelvärme. Fungerar utmärkt i sin enkelhet serverad med pasta, eller tillsätt grädde och gör en variant på en klassisk kantarellstuvning.

SÅS PÅ SALLAT

Heta grytor och soppor får en god brytning om de toppas med en svalkande yoghurtsås. Men vem säger att såserna måste tillagas enligt tradition? Byt ut en del av gurkan i din myntadoftande raita mot strimlad romansallat. Vips har du en fräsch yoghurtsås med endast fem ingredienser: mynta, sallat, yoghurt, vitlök och lite honung.

ÖRTOLJAN – HÖSTENS HJÄLTE

Enkelt, smart och otroligt gott! En örtolja förhöjer upplevelsen på det mesta i din matlagning. Mixa dina favoritörter med olja, låt stå i kylskåpet över natten och sila sedan genom en finmaskig sil. Kökets nya skönhet är perfekt att knåda in dina grönsaker, fisk och kött med. Dessutom är örtoljan supergod att ringla över soppor, sallader eller sluka med en bit bröd.