Visste du att det finns över 100 olika sorter av basilika?
Just nu växer sig basilikan grön och god i växthusen hos våra odlare runt om i landet. I Sverige odlas främst den ”vanliga” basilikan, Basilika Genovese men också thaibasilka, limebasilika, kanelbasilika, röd basilika och grekisk basilika.
Basilikan är, enligt färska siffror för 2016, den krukört som oftast hamnar i svenskarnas varukorg. Tätt följt av dill, persilja, koriander och timjan. Siffrorna visar även att försäljningen av alla typer av örter odlade i kruka ökar.
Basilikafamiljens släktnamn är Ocimum Basilicum vilket är grekiska, ocimum betyder väldoftande och basilikos betyder kunglig.
Tänkt på att basilikan är känslig för kyla och trivs bäst i rumstemperatur, ställ den på en ljus plats gärna i köksfönstret. Vid temperaturer under +12 grader får bladen köldskador och tappar smak.
Läs vårt pressmeddelande: Basilika populäraste krukörten