Ät mer grönt

5 GRÖNA TIPS FÖR ETT LYXIGARE JANUARI

Har du avlagt några nyårslöften för 2017? Vi börjar det nya året med att välkomna det friska, fräscha och hälsosamma! Men med en kyl ännu full av julens rester och en plånbok ekande tom, hur gör man? Vi tipsar om hur du tar vara på julens rester i nya tappningar, hur du boostar din kropp med gröna smoothies och hur din matlåda blir den fräschaste på jobbet.

Ta vara på julens rester i en sallad

Har du något hekto julskinka kvar i frysen? Några ensamma revbensspjäll eller lite gravad lax i kylen? Tanken på julmat är inte så lockande längre, men det men det finns enkla och goda sätt att variera rester. Strimla och stek skinkan med timjan, blanda ihop en senapsdressing och gör en supergod skinksallad med betor och sallat! Den gravade laxen får en asiatisk touch av lime, koriander och honung, och revbensspjällen tillsammans med paprika, honung och cayenne tar dig till den amerikanska södern. En sallad på julresterna går att variera i oändlighet och är dessutom både är nyttigt och lätt!

Baka ett lyxigt bröd

Det finns få saker som känns så lyxigt som hembakat bröd. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ta vara på dina rester. Riv ner potatis, rödbetor och morötter i degen för ett saftigare bröd. Nötter och torkad frukt passar utmärkt i de grövre formbröden och grötresterna från morgonens frukost kan med fördel bli till grund för de flesta degar. Vill du ha ett mustigt och fylligt bröd? Byt ut en del av degvätskan mot en flaska öl. Glöm inte att avslutningsvis baka in färska örter som rosmarin, dill eller timjan i degen. Vips har du januaris läckraste soppbröd!

Rädda sötsuget med gröna smoothies

Efter julens godisbord är det inte lätt att vänja sig av med sötsuget. Men det går, vi lovar! En grön, frisk smoothie är oslagbar för både morgon, eftermiddag och kväll. Och busenkelt! Knepet är att tänka 50/50 där frukt och grönsaker utgör halva delen och gröna blad som örter och sallat andra halvan. Mynta och blåbär är en oslagbar kombination. Granatäpple, bladpersilja och äpple en skön hälsoboost och ingefära, romansallat, koriander och chili eftermiddagens räddning.

Jobbets krispigaste matlåda

Börja det nya året med den gyllene regeln – matlåda! Det är bästa tipset för att både spara pengar och kunna styra vad det är du stoppar i dig. Vårt tips är att göra en ”layer lunchbox”, som helt enkelt är hemligheten för hur din lunchsallad håller sig fräschast! Det enda du behöver är en hög burk och dina favoritingredienser. Låt dressingen vila i botten, fyll på med krispiga grönsaker, pasta, quinoa eller andra kolhydrater. Fortsätt med protein och toppa med kruksallat. Tänk tungt till lätt så kan du välja dina steg utifrån dina favoriter utan att tumma på fräschören.

Lev billigt – och lyxigt

Det behöver inte vara svårt och dyrt att lyxa till det i januari. Att strö färska örter över den tråkigaste maten ger rätten ett nytt liv. En pytt i panna på rester blir klart trevligare med hackad kruspersilja, rotfrukterna mycket gladare tillsammans med färsk timjan, och potatissoppan får ett lyft av att toppas rikligt med strimlad gräslök. Se till att alltid ha din favoritört i köket under januari, så lyfts årets fattigaste månad till en ny nivå.