Ät mer grönt

5 BÄSTA KNEPEN FÖR EN GRÖNARE JUL

Vill du också att julen 2016 ska bli vit av snö men ändå full av grönt? Trots vanor ristade i sten börjar örter och sallat ta större och större plats i mångas hem kring julen. Äntligen! Ta ut svängarna ännu mer i år och tänk grönt genom hela december. Smaksätt glöggen med färsk timjan, bind små örtkransar till bordsdukningen och missa inte vår senapsslungade krispsallat till uppesittarkvällens skinkmacka.

Smaksätt glöggen

Under december sjuder glöggen på var och varannan spis. Vitvins-, rödvins- eller alkoholfri, smaksatt med enbär, toppad med mandel eller hemmabryggd på svagdricka. Varianterna är många och favoriterna tudelade. Varför inte experimentera lite med just din favorit och överraska vänner och familj med din variant på ”Årets glögg 2016”? Ett knippe timjan som fått sjuda med i vitvinsglöggen ger smaklökarna en upplevelse. Citronmeliss en härlig syra.

Örtrostade mandlar

Varför köpa rostade mandlar när de är busenkelt att rosta dem själv? Att smaksätta mandlarna med örter är ett lätt sätt att ge dem det där lilla extra. Det enda du behöver göra är att skålla mandlar, blanda med din favoritört, olja och salt. Sedan sköter ugnen resten. Låt de rostas i cirka 10 minuter på 200 grader eller tills de får en fin färg.

Supergott både till glögg, cider och vin!

Sallatsfrossa på julbordet

Visste du att man redan under romartiden åt sallat för att hjälpa matsmältningen? Låt därför salladerna ta plats på årets julbord och upptäck vilken härlig fräschör och lätthet de tillför! Plocka bland kruksallater och örter, slunga med en dressing och blanda med fikon, blåmögelost och honung. Eller varför inte göra en julig senapsvinägrett med grovkornig senap, vinäger, olja, salt och honung. Blanda med färsk sallat och servera istället för senapen till skinkmackan. Utmaningen blir minst två större sallader på julbordet. Tagen?

Doftande julklappar

Det kan nästan bli en tävling att ge bort det finaste paketet. Vi köper fina band och snören, är kreativa med tidningspapper eller lackar våra julklappar. Att smyga in en örtkvist under paketsnöret får dina klappar att bli både vackra och dofta ljuvligt! Ett tips är att använda örter som håller sig bra i rumstemperatur, som till exempel rosmarin. Då håller sig julklapparna fina ända till julafton, och sprider en härlig doft på köpet.

Duka med örter

En bjudning med ett vackert dukat bord ger så mycket mer än bara en matupplevelse. Här finns oändligt med möjligheter att vara kreativ, leka loss och göra just ditt matbord till en inbjudande oas. Något du måste testa är att använda dina örter i dukningen. En rosmarinkvist kan bli en fin servettring, några stjälkar timjan kan ge liv åt en naturfärgad linneservett. Dukningen blir både roligare, mer livfull och framför allt väldoftande.

En riktigt god och grön jul önskar Sveriges ört- och sallatsodlare!